capstantia

Mitt livs historier

I bohemers fotspår...

Alla skulle de till Paris. Europas kulturhuvudstad under många år. De var konstnärer, författare, poeter, musiker… Ja, alla, som kan inrymmas i den mångsidiga kulturens vida sfär. De kom i svärmar vid olika tidsperioder. Hundratals, kanske tusentals. Här fanns det bördiga klimatet för alla kreativa begåvningar, inom sina respektive fack och konststilar. 

...till Paris. 

Här fick man utvecklas med likasinnade och redan etablerade. Här var taket högt till det som var tillåtet. Här kunde man göra sig ett namn och bli berömd. Konsten gjorde ingen skillnad på rik och fattig. Konsten brydde sig inte om varifrån man kom. Fransmän blandade sig med tyskar, ryssar, engelsmän, spanjorer, amerikaner… och inte minst skandinaver.

Paris var för alla. Målare som författare. Poeter som musiker. Scenartister som...

Sverige hade många på plats under olika perioder. Både konstnärer och de som använde pennan. Perioder, som gick i vågor. Vågor, som man brukar tala om, som åren runt 1900, 1920 och 1950.

 

Följ med till Paris, på en spännande och färgstark resa med dessa bohemer. Till de områden där konstlivet frodades som mest. Till Montmartre, Montparnasse, Germain-des- Pres och Quartier Latin. Från åren innan sekelskiftet 1900 till 1950-talet.

Vad vore konsten i Paris utan sina många caféer...

Så här livat kunde det vara när konstnärerna festade. Bilden föreställer skandinaviska konstnärer på Café Ledoyen i Paris. Målad av Birger Hugo.