capstantia

Mitt livs historier

I bohemers fotspår...

Alla skulle de till Paris. Europas kulturhuvudstad under många år. De var konstnärer, författare, poeter, musiker… Ja, alla, som kan inrymmas i den mångsidiga kulturens vida sfär. De kom i svärmar vid olika tidsperioder. Hundratals, kanske tusentals. Här fanns det bördiga klimatet för alla kreativa begåvningar, inom sina olika fack och konstriktningar. 

...i Paris. 

Här fick man utvecklas med likasinnade och redan etablerade. Här var taket högt till det som var tillåtet. Här kunde man göra sig ett namn och bli berömd. Konsten gjorde ingen skillnad på rik och fattig. Konsten brydde sig inte om varifrån man kom. Fransmän blandade sig med tyskar, ryssar, engelsmän, spanjorer, amerikaner… och inte minst skandinaver.

Paris var för alla. Målare som författare. Poeter som musiker. Scenartister som...

Sverige hade många på plats under olika perioder. Både konstnärer och de som använde penna eller skrivmaskin. Perioder, som gick i vågor. Vågor, som man brukar tala om, som åren runt 1900, 1920 och 1950.

Följ med till Paris, på en spännande och färgstark resa med dessa bohemer. Till de områden där konstlivet frodades som mest. Till Montmartre, Montparnasse, Germain-des- Prés och Quartier Latin. Från åren innan sekelskiftet 1900 till 1950-talet.

Vad vore konsten i Paris utan sina många caféer... "Nattcafé" (Axel Törneman 1906, Nya Wermlands-Tidningen).

Så här livat kunde det vara när konstnärerna festade. Bilden föreställer skandinaviska konstnärer på Café Ledoyen i Paris. Målad av Birger Hugo. Tavlan hänger på Göteborgs konstmuseum.

Jag har försökt att skriva den här essän utifrån mina egna vandringar i Paris olika stadsdelar. Det visade sig vara svårare än jag kunde föreställa mig. Det har bland annat inneburit en del överlappningar och dubbleringar. Dessutom märkte jag det svåra i, att hålla isär Monparnasse, Saint-Germain-des-Prés och Quartier Latin (Latinkvartenen). Men som jag har förstått är jag inte ensam om det.

Syftet har varit att skapa mig själv en bild av hur den moderna konsten utvecklades i Paris under några deciennier. Resultatet blev den populärversion, som jag själv hade saknat. Om du har några synpunker hoppas jag att du hör av dig.

 

Förhoppningsvis får du en trevlig läsning.

 

Välkommen till Paris!

 

 

 

Först tar vi metron till Pigalle och sedan går vi uppför kullen i Montmartre.